• Nevavprestij
EGE Haber Girişi : 02 Ağustos 2021 11:56

Bakan Pakdemirli açıkladı! “Teşkilatımız THK uçaklarını güvenli bulmadı”

Bakan Pakdemirli açıkladı! “Teşkilatımız THK uçaklarını güvenli bulmadı”
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli üç dört günde 107 orman yangını çıktığını, bunlardan 98’inin kontrol altına alındığını açıkladı.


Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli üç dört günde 107 orman yangını çıktığını, bunlardan 98’inin kontrol altına alındığını açıkladı.

voyage otel

 

“İHA’lardan gelen bilgileri değerlendirdik”

 

Bakan Pakdemirli, “Şu an itibari ile Marmaris’te ki yangına üç uçak, 9 helikopter, toplamda 146 arazöz20 su tankeri, 8 dozer ve 529 personelle müdahale ediyoruz. Sahada tüm teknolojiyi kullanana bir kurumuz. Tahmin ediyorum kamuda bizim kadar teknoloji kullanan kurum da yoktur. Yani yukarıdaki İHA’lardan bilgi alıp, yangının gece sevk ve idaresi konusunda biraz önce de İHA’lardan gelen bilileri yorumladık ve yangınlarla ilgili gerekli kararları aldık ve talimatları da ilgili arkadaşlarımız hem sahada, kamyonların arazözlerin başındaki işçilerimize varana kadar bu talimatları gönderdik. Bu günlerde yangın ile ilgili yoğun bir gündem ile karşınızdayız. Niye bu kadar yangın var. Her sene ortalama 2 bin 500 ile 3 bin yangın oluyor. Ama bunun 5 ila 10 tanesi çok büyük yangın olur. Ve bunların 5 ile 10 tanesi veya birkaç misli olan yani 20-30 tanesi medyaya haber olacak niteliktedir. Ama 3 bine yakın yangınla bizim orman teşkilatımız mücadele eder. Geçen sene de 8 tane büyük yangınımız vardı. 8 büyük yangının altısını birebir farklı günlerde oluğu için birkaç tanesi aynı güne denk gelmiştir. Bu altı büyük yangını ben birebir sahada koordine etmiştim. Bu sene ise maalesef hava şartlarının biraz olumsuz gitmesinden dolayı 10 tane yangını son üç dört gündür bulunduğumuz noktalardan teknolojinin de yardımı ile bunları da birebir koordine etmeye gayret gösteriyoruz. Gündemin de yangın ile ilgili yoğun olmasının sebeplerinden bir birisi. Vatandaşlarımızın aklına orman teşkilatımızın eksikleri var mıdır gibi sorular gelebilir. Orman teşkilatı normal seviyelerin üzerinde hem ekipman, hem de dünyada nevi şahsına münhasır olarak en çok personel barındıran ve taşıyan orman teşkilatlarından birisidir.


“107 yangından 98’i kontrol altında”


Türkiye genelinde son üç dört günde 107 orman yangını çıktığını söyleyen Bakan Pakdemirli, bunlardan 98’inin kontrol altına alındığını ifade etti.  Bakan Pakdemirli, “Son üç dört gün içinde 107 orman yangını çıkmış. Bunların 98 tanesi kontrol altında. 9 tanesi ise devam ediyor. 10 ile 13 arasında son üç dört gün içeresinde mücadele ettik. Ekiplerimiz yorgun ve hala da motive bir şekilde çalışmalarına devam ediyorlar. Bu yangın söndürülene kadar devam edecek. Antalya Manavgat, Gündoğmuş ve Gazipaşa’da yangınlar sürüyor. Bu yangınlar ile ilgili ciddi durum devam ediyor Bunlarla alakalı peyder pey açıklamamızı devam edeceğiz. Mersin Aydıncık yangınını kontrol altına aldık. Bu da çapı çok büyük bir yangın. Çok tehlikeli bir yangındı. Bunu tamamen kontrol altına aldık. Silifke’de bir yanın var ve bu da iyiye doğru gidiyor. Adana’daki tüm yangınlar kontrol altına alındı. Adana’daki üç yangın da çok iri ve çok tehlikeli yangınlardı. Bu yangınları orman kahramanlarımız kontrol altına aldılar” dedi.