• ali öztürkl hdr ilanı
ÇEVRE Haber Girişi : 22 Mayıs 2025 12:34

Bakan Kurumdan talimat: "Bursadaki 376 sanayi tesisi ile 91 atık su arıtma tesisi incelenecek"

Bakan Kurumdan talimat:
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizinde yeniden ortaya çıkan müsilaj tehdidinin yanı sıra kirlilikte gündeme gelen Nil
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizinde yeniden ortaya çıkan müsilaj tehdidinin yanı sıra kirlilikte gündeme gelen Nilüfer Çayı, Gemlik Körfezi ve İznik Gölünde helikopterle inceleme yaptı. Bakan Kurumun talimatıyla Bursadaki 376 sanayi tesisi ile 91 atık su arıtma tesisinde denetim başlatıldı.
Geçen hafta Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının (BTSO) 2. Uludağ Çevre Forumunda konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizinde yeniden ortaya çıkan müsilaj tehdidine karşı 22 maddelik Marmara Denizi Koruma Eylem Planına sadık kalınması, ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinin bir an önce tamamlanması gerektiğine dikkat çekti.

"Her türlü yaptırımları uygulamaktan geri durmayacağız"
Sanayilerin ve belediyelerin çevre kirliliğine karşı ortak sorumluluk taşıdığını ifade eden Bakan Kurum, "Ben Marmaraya kıyısı olan tüm belediyelerimizden vakit geçirmeden, artık çok geç olmadan doğamıza verdiğimiz sözleri yerine getirmelerini bekliyorum. Müsilaj ve benzeri sorunların yeniden yaşanmaması için söz verilen atık su arıtma tesisleri artık yapılmalı. Burada bekleyecek bir zaman kalmadı. Biz bu noktada üzerimize düşeni yapmaya da, her türlü desteği vermeye de hazırız. Çevrede, depremde siyaset olmaz. Bu nedenle tüm Marmarada olduğu gibi burada da önlemlerimizi alacak, denetimleri çok daha yoğun yapacak ve her türlü yaptırımları uygulamaktan geri durmayacağız" dedi.

376 sanayi tesisi ile 91 atık su arıtma tesisi denetim kapsamına alındı
Bakan Kurum, Bursa ziyareti kapsamında iklim değişikliğinin yanı sıra kirlilik sorunu yaşanan Nilüfer Çayı ve Gemlik Körfezi ile İznik Gölünün son durumunu helikopterle havadan inceledi. Bakanlık yetkililerinden bilgi alan Bakan Kurumun talimatı üzerine Bursada kapsamlı bir denetim çalışması başlatıldı. Bakanlığın merkez teşkilatından 2si Mobil Su ve Atıksu Analiz Laboratuvarı olmak üzere 8 çevre laboratuvarı ve 35 denetim personeli Bursaya sevk edildi. Kentteki 376 sanayi tesisi ile 55i Marmara Denizi Hidrolojik Havzasında olmak üzere toplam 91 atık su arıtma tesisi denetim kapsamına alındı. Sanayi tesislerinin baca gazı emisyon değerleri ölçülürken, atık su arıtma tesisleri çıkışlarından ise su numuneleri alınıyor. Marmara Denizi Koruma Eylem Planı kapsamında Marmaraya kıyısı olan diğer illerde de denetimler devam edecek.

Ocak ayında Marmaraya kıyısı olan 7 ildeki 447 tesis denetlendi
Çevre denetim ekiplerince bu yıl ocak ayında Marmara Denizine kıyısı bulunan Balıkesir, Çanakkale, Yalova, Bursa, Kocaeli, İstanbul ve Tekirdağda atık su üreten 447 tesis denetlendi. 360 tesisten alınan atık su numunelerinin 62sinin "mevzuatta belirtilen sınır değerlerin üzerinde" olduğu, 11 belediye ve işletmeden kaynaklanan atık suların ise arıtılmadan deşarj edildiği tespit edildi.