• raşit emir süer
BODRUM ÖZEL Haber Girişi : 17 Mayıs 2020 12:54

Bakan Ersoy kritik tarihi verdi!

Bakan Ersoy kritik tarihi verdi!
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy," şu anda gittiği gibi düzelmeler hızlı bir şekilde devam ederse, inşallah Mayıs sonu Haziran başı gibi iç turizm hareketleri başlar diye düşünüyoruz" dedi.

Bodrum’a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, burada önemli açıklamalar yaptı. NTV canlı yayınında gazeteci Merih Ak'ın sorularını yanıtlayan Bakan Ersoy, İç turizmde hareketin Mayıs sonu gibi başlayacağını düşündüklerini kaydederek şunları söyledi;
“Her hafta düzenli olarak kabinede durumlar değerlendiriliyor, veriler sayılar değerlendiriliyor ve Bilim Kurulumuzun da görüşleri alınarak normalleşme takvimi açıklanıyor. Eğer toplum disiplininde bir bozulma olmazsa, bir gevşeme olmazsa, şu anda gittiği gibi düzelmeler hızlı bir şekilde devam ederse, inşallah Mayıs sonu Haziran başı gibi iç turizm hareketleri başlar diye düşünüyoruz. Dış turizm sadece bize bağlı bir hareket değil biliyorsunuz. Özellikle bizim yolcu tedarik ettiğimiz ülkelerdeki düzeltmeyi de esas alarak, biz de çok yakinen takip ediyoruz. Bu bağlamda zaten trafiğin hızlanması için 70’den fazla ülkeye Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bir niyet mektubu gönderdik. Niyet mektubunun ekinde de uluslararası kuruluşlar tarafından denetimi ve puanlaması yapılan bir sertifikasyon sistemi hayata geçirdik. Bu sertifikasyonun kriterlerini, kültürlerinin detaylarını koyduk. Aynı zamanda Türkiye'nin Dünya Sağlık Örgütü tarafından özellikle dünyanın birçok ülkesi tarafından takdir edilen sağlık altyapısını, turizm il ve ilçelerindeki sağlık alt yapısını gösteren, neler bunlar dediğiniz zaman; hastane sayılarımız, yoğun bakım yatak kapasitemiz, ventilatör sayımız, ambulans, ambulans helikopter ve ambulans uçak gibi verileri içeren bir dosyayı da mektubun ekinde gönderdik. Aynı zamanda Dışişleri Bakanımız ile beraber muhataplarımızı geçen haftadan itibaren yoğun bir şekilde aramaya başladık. Bu telefon diplomasisi ile birlikte hem mektup detayları üzerinde hem onlar için eksik kalan bir informasyon gerekiyorsa bunları notlarımız alıp tamamlıyoruz. Sağlık Bakanlığımızla birlikte bir çalışma yaptık ve özellikle yoğun turist trafiğinin yaşandığı havalimanları test merkezleri açılmaya başlandı. Burada kendi ülkesinde test yaptırmayıp ülkemize gelen turistlere havalimanlarında kısa sürede test yapılmasını sağlayacağız. Hem Türkiye'nin sağlık güvenliği, hem de onların kendi güvenlikleri açısından bu eksiği de kapatmış olacağız” dedi.

voyage otel

Turizmde güven algısının önemine dikkati çeken Ersoy açıklamalarına, “Sıkıntılı bir süreç. Dünya genelinde ilk etapta amacımız uluslararası turizm hareketliliğinin başlamasını sağlamak. İç turizmde sınırlı kalmasını istemiyoruz. Dış Turizm hareketinin tekrar başlamasını öngörüyoruz. Bununla ilgili güven algısı çok çok önemli. Turist açısından bir güven algısı ile ilgili hazırlıkların tamamını Türkiye olarak biz yaptık, tamamladık. Niyet mektuplarını da gönderdik. Açıkçası uluslararası basında da takip ettiğimiz kadarıyla Türkiye çok güvenilir bulunuyor. Hatta bu seneki Turizm hareketleri arasında sağlık turizmi açısından da bu Türkiye'nin koronavirüs sırasında yapmış olduğu başarılar, sağlık turizmi açısından da Türkiye'nin bir yol almasını sağlayacak gibi gözüküyor. İleride sağlık turizminde de çok hızlı gelişmeler karşılanır diye düşünüyorum. Bu seneki hedefimiz tekrar Turizm hareketini bir başlangıç yapmak bir başlatmak ve 2021'e hızlı bir şekilde girerek rakamlar açısında güzel bir yıl olmasını sağlamak” ifadeleriyle devam etti. 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Biliyorsunuz 2023 hedeflerimiz var. Yıl yıl açıklanmış rakamlarımız var. Şu anki ilk hedefimiz bu kaybı karşılayıp 2021'de mümkünse 2021 hedefleri ile birlikte yakalamak. Yakalayamazsak 2022'de bu hedefleri yakalamak. Ama dedim ya turizm yapma şekillerinde bazı değişiklikler olacak. İnsanların seyahat destinasyon algılarında da bazı değişiklikler olacak ama Türkiye bu konuda hem tesislerin yeniliği, hem sağlık altyapısı olarak çok avantajlı olarak görülüyor. Burada bir tek sıkıntımız bu yıl için. Ülkeler aşamalı bir şekilde trafiklerini açmak istiyor. Nasıl biz  önce iç turizm hareketleri başlar, sonra aşamalı, kontrollü bir şekilde dış turizm hareketliliği başlar diyorsak, yurt dışındaki ülkeler için de aynı. Yani önce iç trafik hareketlerine başlar. Sonra komşu ülkelerimize başlarız. Sonra aşamalı olarak mesafeleri uzatırız. Kontrollü bir açılım söz konusu ama burada işte Türkiye hazır olduğunu belirten, dosyalarıyla, belgeleriyle, sertifikasyonları ile, telefon diplomasisi ile yapılması gereken her şeyi yapıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız gerektiği zaman karşı ülkelerin liderleri ile görüşüyorlar. Önemli olan hızlı bir şekilde harekete başlatmak. Zaten bir atağa geçmiştik turizm olarak. Sistemdeki eksiklerimizi Turizm Geliştirme Ajansı, tanıtım vesaire gibi eksiklerimizi de tamamlamıştık. Hatta geleceğin turizmini yansıtan turizm projeleri, Ege Turizm Merkezi, Çeşme etabı, Didim etabı gibi geleceğin 50 yılının turizmini cezp edecek, cazibe noktası olacak projeleri devreye almaya başladık. Biliyorsunuz onların projeleri hazırlanmaya başlamıştı. Biz hedefimize uygun bir şekilde yürüyeceğiz. Ama Dünya genelinde bir yol kazası oldu fakat biz en hızlı bir şekilde, en çabuk şekilde eski sayılarımıza gelmek ve hedeflerimizi revize edilecek şekilde adımlarımızı atıyoruz” dedi.