• raşit emir süer
EGE Haber Girişi : 03 Ağustos 2022 10:23

Asbeste, karşı kıyıdan itiraz: O gemi gelmeyecek

Asbeste, karşı kıyıdan itiraz: O gemi gelmeyecek
Asbestli NAe São Paulo gemisinin Aliağa'da sökümüne bir itiraz da karşı kıyıdaki Çandarlı'dan geldi. Çandarlılılar asbestli gemiye karşı imza kampanyası başlattı: Türkiye dünyanın çöplüğü değildir.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, tonlarca asbest taşıyan Brezilya donanmasına ait NAe São Paulo adlı uçak gemisinin Aliağa'da sökümü için Sök Denizcilik adlı firmaya 30 Mayıs 2022'de izin verdiği ortaya çıktı. Geminin 5 Ağustos'ta yola çıkacağı iddia edilirken, gemi sökümüne karşı hem çevrecilerin hem de bölge halkının tepkisi sürüyor.

voyage otel

Asbestli geminin sökümüne bir itiraz da Aliağa'da gemi sökümünün yapılacağı tesisin karşı kıyılarında yer alan Dikili Çandarlı Mahallesi'nden geldi. Bölgedeki çevre sorunlarına karşı bir araya gelen Çandarlı Halk Meclisi öncülüğünde asbestli geminin sökümüne karşı imza kampanyası başlatıldı.  

 

'LODOSLA BİRLİKTE DOĞRUDAN BU KIYIYA VURACAK'

 

Sokak sokak, plaj plaj dolaşıp imza toplayan Çandarlı Halk Meclisi'nden Muhammed Çekiç, “Burası Bakırçay deltasındaki siteler. Beş büyük site var ve bu siteler 30 yılı aşkın süredir buradadır. Asbestli, nükleer atıklı bu geminin sökümü tam bizim karşımızdaki Aliağa'da yapılırsa lodosla birlikte atıkların tamamı bu kıyıya da vuracak. Yani bu durum bizi doğrudan etkileyecek” dedi.

 

'9 TON ASBEST KANSER YAPMIYOR MU?'


Gemideki asbest miktarı ile ilgili tartışmalara dikkat çeken Çekiç, şöyle devam etti: “Bu geminin ikizi 2010 yılında sökülmek istendiğinde hiçbir ülke kabul etmedi. Birçok maceradan sonra İngiltere'de sökümü tamamlandı. Sökülen gemiden 760 ton asbest çıkıyor. Aynı teknikle ve aynı malzeme ile aynı zamanda diliminde yapılmış Nae Sao Paulo gemisinde de aynı miktarda asbest çıkma olasılığını bilim insanları çok net vurguluyor. Nükleer atık olasılığına da dikkat çekiyorlar. Tam bizim karşımızda yapılacak söküm sonrası 20-30 yılda kanser vakalarının görülmemesi mümkün değil. Ülkeyi yöneten ve izin veren irade diyor ki; '9 ton' asbest var. Gülünç ve şaşırtıcı bir söylem olarak değerlendiriyoruz. 9 ton asbest kanser yapmıyor mu?”


'KIYIYA TAHTA VE METAL PARÇALARI VURUYOR'


Gazete Duvar'dan Cihan  Başakçıoğlu'nun haberine göre, Söküme karşı Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) merkezli olarak mücadele başlatıldığını dile getiren Muhammed Çekiç, gemi sökümüne bölgedeki sitelerden ciddi tepki olduğunu vurguladı. Ayrıca bölgenin balıkların ve kuşların üreme alanı olduğunu da belirten Çekiç, yıllardır Aliağa'daki gemi söküm faaliyetlerinin yarattığı kirliliğe de dikkat çekti: “Ben 1997'den beri yaz-kış burada yaşıyorum. Bu geminin söküleceği yerdeki işlemlerin güvensiz olduğunu da düşünüyoruz. Çünkü yaz ve kış burada yaşayan herkes, söküm süreçlerinde lodosla birlikte Aliağa'dan tahta ve metal parçalarının kıyıya vurduğunun tanığıdır. Ayrıca zaman zaman deniz kıyısına vuran ve insan saçı inceliğinde parçacıklar da denizi kaplıyor. Biz onların gemilerden çıkan cam elyafı parçacıkları olduğunu düşünüyorduk. Ancak bu olaydan sonra incelediğimizde gördük ki bunların da asbestli maddeler olma olasılığı var. 'O gemi bir gün gelecek' diyenlere karşı o gemi buraya gelmeyene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Türkiye dünyanın çöplüğü değildir”

 

4 AĞUSTOS'TA BÜYÜK MİTİNG YAPILACAK


ALÇEP'ten Zeki Küçükakyüz ise 4 Ağustos'ta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de katılımıyla Aliağa'da büyük bir miting yapılacağını dile getirdi. 5 Ağustos'ta toplanan imzaların Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a gönderileceğini söyleyen Küçükakyüz, gemi yola çıktığı taktirde eylem ve etkinliklerin süreceğini vurguladı.

Zeki Küçükakyüz, “Binlerce imza toplandı. Türkiye'nin her bölgesinden büyük tepki var. Bu tepkiyi bakanlığın da görmesini istiyoruz. Bu gemi tüm karasularımızı kirletecek. Bu geminin burada sökülmesini istemiyoruz. Kamuoyundan destek bekliyoruz” diye konuştu.