• Nevavprestij
ÇEVRE -YAŞAM Haber Girişi : 14 Nisan 2023 17:35

Antik İasos kentine yükleme iskelesine ruhsatıne sert tepki

Antik İasos kentine yükleme iskelesine ruhsatıne sert tepki

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı 3 bin yıllık tarihi İasos ANtik Kenti içerisinde Ayıldız Madencilik ve Yükleme AŞ’nin yapmak istediği yükleme ve boşaltma limanı için istediği ruhsatı, Muğla valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişildiği İl Müdürlüğünden alması köylülerin v STK’Ların tepkisine neden oldu. Muğla’nın Milas ilçesine bağlı 3 bin yıllk tarihi İasos ANtik Kenti içerisinde Ayıldız Madencilik ve Yükleme AŞ’nin yapmak istediği yükleme ve boşaltma limanı için istediği ruhsatı, Muğla valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişildiği İl Müdürlüğünden alması köylülerin ve STK’Ların tepkisine neden oldu.

voyage otel

 

 

Ayıldız Madencilik ve Yükleme AŞ’nin Kıyıkışlacık’ta yapmak istediği yükleme ve boşaltma limanı için istediği ruhsatı, Muğla valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişildiği İl Müdürlüğünden aldı. Şirket ruhsat için önce Milas Belediyesine başvurdu. Belediye planı olmayan bir yere ruhsat vermek istemyince , şirketin  Muğla Valiliği’ndn ruhsatını aldığnı belirten İasos Mahalle Meclisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Scobie yaptığı açıklamada kararlılık vurgusu yaparak, “Verilen ruhsatlar yürüklükteki tüm kanunlarca hiçbir temele dayanmayan ruhsatlardır. Bu ruhsatların iptali için hukuksal süreci başlatacağız. Tüm bölge halkının bu haklı davamıza desteğini her zaman hissetmekteyiz. Halkımızdan aldığımız güçle mücadelemize yılmadan sonuna kadar devam edeceğimizi Kıyıkışlacık halkımıza ve Kamuoyuna saygılarımızla bildiririz,” dedi.

 

ANTİK KENTiN iÇİNDE YÜKLEME İSKELESİ OLUR MU?

 

Sözc’ye çıklamalarda blunan Scobie’nin açıklaması şöyle: “ Üç yıldır eylem ypıp çeşitli platormlarde sesimizi duyrmay çalşıyorz. Ayıldız Madencilik ve Yükleme AŞ isimli özel şirket, devletin hüküm ve tasarrufunda bulunan deniz alanında, Güllük Körfezi’nin Tarım ve Turizme ayrılmış bölgesi, Muğla Milas’a bağlı antik kentimiz İasos - Kıyıkışlacık’ta, geri dönüşü olmayan çevre felaketine neden olacak maden yükleme limanı yapmak için ÇED sürecini başlatmıştI”  ifadelerini klandı.

 

 

300 VEKALETNAME İLE DAVA AÇMIŞTIK

 

Scobie,  260 metre uzunluğunda 25 metre genişliğinde yapılması planlanan bu limanın 6-8 adet 165.000D WT’lik gemilerin aynı anda yanaşabileceği büyüklükte bir liman olacağını belirterek “Yapılacak tesisteki   Dip Tarama Projesi, PTD (proje tanıtım dosyası) ndaki eksiklikleri uzmanlarımız çok iyi tespit etmişler ve dava dilekçemizde de bunu avukatımız Bora Sarıca detaylarıyla yer vermişti. Halk olarak 300 vekaletname ile açtığımız davayı kazanacağımızdan bu yüzden zaten çok emindik. Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’nün aldığı bu karar mahkeme sürecini kısalttı. Umarız, tesisi yapacak olan Ayıldız firması da yaptığı yanlışın farkına varır Güllük Körfezi’nin göğsüne hançer gibi saplanacak bu projeden tamamen vazgeçerler. Umarız karşımıza bu defa da bir ÇED dosyasıyla çıkmazlar. Zira çıkarlarsa Antik Kentimiz İasos’da yapılacak bu liman Projesine itiraz eder ve sonuna kadar mücadelemize devam ederiz” dedi.

 

T LİMANI MADEN YÜKLEME TESİSLERİ CENNETİ CEHENNEME ÇEVİRECEK

 

Scoibe açıklamasının devamında yine İasos’a yapılmak istenen İasos Yat Limanı ve Çekek Yeri Projesi’nin Halkın Bilgilendirilmesi Toplantısı’nın yapıldığını ve halkın tamamen bu projeyede karşı olduğunu belirterek ”Bu proje bölgemizde bulunan, kapasite altı çalışan ve satışta olan 2 yat limanına rakip bir liman değil, ÇEKEK YERİ maksatlı, her türlü tamir bakım onarımın cennet gibi koyda yapılacağı bir sanayi faaliyeti olması planlanıyor. Proje gerçekleşirse 7/24 jeneratör, vinç, insan sesi, araç trafiği, zincirlerin yaratacağı şiddetli gürültüye birinci derecede İassos Tatil Sitesi sakinleri maruz kalacak, denize karışan zehirli maddelerden ve tozumadan da şiddetle etkilenecekler. Denizdeki akıntının etkisiyle kirlilikten Su Villaları, Hermias, Panorama, Egeturkent, Yeşikyaka, Tepeköy’ün yanında tüm Güllük Körfezi de nasibini alacaktır. Bakanlık yetkililerine özellikle çekek yerine kesinlikle karşı olduğumuzu, kıyıların halka ait olduğunu ve doğamızı tehdit eden kirliliğe neden olacak projeleri istemediğimizi, karşı olduğumuzu, akıntının az olduğu sığ iç denizimizde Çekek yerinin ekolojik katliam yaratacağını anlattık. Umarız bu projelerden vazgeçerler. Yoksa sonuna kadar mücadele edecek yaşam alanlarımızı savunacak, huzur ve sükunumuzu bozacak projelere izin vermeyeceğiz” dedi.