• ali öztürkl hdr ilanı
ÇEVRE Haber Girişi : 21 Mayıs 2025 14:07

Antalyada tarımsal sulama projeleriyle tersine göç hızlandı

Antalyada tarımsal sulama projeleriyle tersine göç hızlandı
Küresel iklim değişikliğinin etkileriyle kırsal bölgelerden şehre göçler, yeni tarımsal projeyle tersine dönüyor.Tarımın başkenti Antalyanın kırsal bölgele
Küresel iklim değişikliğinin etkileriyle kırsal bölgelerden şehre göçler, yeni tarımsal projeyle tersine dönüyor.
Tarımın başkenti Antalyanın kırsal bölgelerinde susuzluk nedeniyle birçok arazisi kuraklık nedeniyle boş kalıyordu. Antalyada son 6 yılda Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcekin başlattığı tarımsal projelerle birlikte kırsal bölgelerde üretime ve tarıma olan ilgi arttı. Büyükşehir Belediyesinin tarımsal sulama suyu projeleriyle Antalyaya 25 sulama suyu kazandırıldı. Tarımsal ürün çeşitliliği ve suyun bölgelerine gelmesiyle birlikte Antalyanın ilçelerinde şehirden kırsala göç başladı.

Atıksu tarım suyuna dönüştü
Antalya Büyükşehir Belediyesi Korkutelide atıksu arıtma suyu kapalı sistem damla sulama projesiyle Beğiş ovasına aktarılan sulama suyu bölgeyi yeniden canlandırdı. Verimli tarım arazilerinin yer aldığı ovaya suyun gelmesiyle artan üretim çeşitliliği ve verimlilik tersine göçü hızlandırdı. Kuraklık ve susuzluk nedeniyle bölgeden uzaklaşan yerel halk, suyun gelmesiyle topraklarını yeniden ekip dikmeye başladı. Bölge halkının yanında tarımla uğraşmak isteyen vatandaşlar da Beğiş ovasına yerleşerek tarımsal üretime ve çeşitliliğe de katkı sunuyor.

Ürün çeşitliliği artıyor
Ürün çeşitliliğine uygun iklim şartları ve sulama imkânları nedeniyle cazibe noktası haline gelen bölgede meyve fidancılığı, aronya, antep fıstığı, ve turfandacılık, kuru tarımın yerine tercih edilir hale geldi. Büyükşehir Belediyesinin hibeleriyle birçok üretici arpa, buğday tarlalarının yerine ekonomik değeri yüksek aronya ve antep fıstığı bahçeleri oluşturuyor. Tarımsal sulama projelerinden ve desteklerden memnun olan vatandaşlar ata topraklarına yeniden dönüşü sağladığı için Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böceke teşekkür ediyor.

"Tarımsal sulama projesi beğiş ovasını geliştiriyor"
Eşiyle birlikte Beğiş Susuzuna yerleşerek aronya yetiştirmeye başlayan Tahsin Çelik, "Emekli olduktan sonra şehir hayatında dört duvar arasında kalarak yaşamanın bize göre olmadığına karar vererek eşimle birlikte bu güzel mahalleye yerleşme kararı aldık. Burayı tercih etme nedenimiz o dönemde Muhittin Böcek Başkanımızın bu bölgeye sulama suyu projesini duyurması olmuştu. Eski bir köy evini satın alarak restore ettirdim ve yerleştim. Suyun bölgemize gelmesiyle de üretim faaliyetlerimize başladık. Sadece arpa ve buğday ekilen arazimize belediyemizin destekleriyle bir aronya bahçesi oluşturduk. Haftada iki kez suladığımız aronya fidanlarımız bu yıl ikinci yılında. Bu yıl ilk kez meyvesini almayı bekliyoruz. Bu köyde yaşayanlarda farklı ürünler yetiştirmeye başladı. Sebze, meyve ve bostan ekimleri artmaya başladı. Bu değişimin bölgeye büyük bir ekonomik katkı sunacağını düşünüyorum "dedi.

"Tescilli susuz bir mahalleydik"
Beğiş Susuzu mahallesinden susuzluk nedeniyle komşu mahalleleri olan Tatköyde ikamet eden pazar esnafı ve çiftçi Ömer Kaya ise "Sulama suyunun gelmesiyle ata topraklarımıza fidan ekmeye başladık. Susuzluktan dolayı bir şey ekip dikemiyorduk. Tescilli susuz bir yerdi burası. Defalarca sondajlar vuruldu çıkmadı. Şimdi arıtma suyu ile bölgemiz canlanıyor. Hem üretim hem pazarlama yapıyorum. Geçen yıl ektiğim kayısı ağaçlarımız bu yıl oldukça iyi büyüdü ve gelişti. Toprağımızda çok güzel bal kabağı, karpuz ve kavun yetişti. Sebzecilik için meyvecilik için her şey uygun" sözleriyle memnuniyetini dile getirdi.