• raşit emir süer
EKONOMİ Haber Girişi : 25 Şubat 2023 18:28

Aliyevler Bodrum’un gözdesine ortak oldu

Aliyevler Bodrum’un gözdesine ortak oldu
Bodrum’un en değerli turizm tesislerinden Mandarin Oriental’in yüzde 50’sini, Azerbaycan merkezli Pasha Holding satın aldı. Holdingin Aliyevlerle doğrudan bağlantısı görünmese de kayıtlara göre büyük ortakları Aliyev’in kızları Leyla ve Arzu Aliyeva.

Azerbaycan merkezli Pasha Holding, Türkiye’nin dünyaca ünlü tatil beldesi Bodrum’daki yatırımlarını hızlandırdı. Yalıkavak sahilindeki Allium Bodrum Resort&SPA’nın sahibi olan Pasha Holding, Bodrum’un en nitelikli tesislerinden Mandarin Oriental’in de yüzde 50’sini satın aldı.

voyage otel

 

Gazete Oksijen'in haberine göre; Mandarin Oriental Bodrum, ASTAŞ Holding’in sahibi Vedat Aşcı tarafından Göltürkbükü Cennet Koyu’nda kurulmuştu. 600 dönüm arazi üzerinde otel ile birlikte 196 villanın bulunduğu projeye yaklaşık 650 milyon dolarlık yatırım yapılmıştı. Ünlü İtalyan mimar Antonio Citterio tarafından tasarlanan projedeki villalar, varlıklı yerli ve yabancıların büyük ilgisini çekmiş, kısa sürede satılmıştı. Mandarin Oriental Bodrum’un 600 dönümlük arazisinde 196 villa yer alıyor.

 

Otelde 109 konaklama ünitesi bulunuyor. Tesiste 72 metrekarelik deniz manzaralı odalardan, 640 metrekarelik presidential villaya kadar son derece lüks konaklama seçenekleri bulmak mümkün. Otel ve villaların yer aldığı kompleks yaklaşık 2 kilometrelik sahil şeridine sahip. Otelin konumlandığı burnun her iki yanında tesise özel iki koy bulunuyor.

 

PASHA HOLDİNG'İN DÖRT BANKASI VAR

 

Muhalif Azeri medyasında Pasha Holding için, "ülkedeki her şeyin sahibi olan şirket" deniyor. Bu yorum hafif abartılı olsa da holdingin görünen yüzü bile epeyce görkemli.

 

Pasha Holding’in dört bankası var: Azerbaycan’da Pasha Bank ve Kapital Bank, Gürcistan’da Pasha Bank, Türkiye’de ise Pasha Yatırım Bankası. Grup, Azeri bankacılık sisteminin en önemli oyuncusu. Kamu personeline ödemeler, sosyal sigorta ödemeleri gibi büyük para hareketleri bu iki banka üzerinden yürütülüyor. Gürcistan ve Türkiye’deki bankalar ise daha küçük ölçekli oyuncular.

 

Türkiye’deki Pasha Yatırım Bankası’nın yüzde 51’i Azerbaycan merkezli Pasha Bank OJSC’ye, yüzde 49’u Pasha Holding LLC’ye ait. KAP’a bildirilen faaliyet raporuna göre ise bu kurumsal ortaklıklar kanalıyla bankada nitelikli pay sahibi olan kişiler ve hisse oranları şöyle: Leyla Aliyeva yüzde 35.89, Arzu Aliyeva yüzde 35.89, Arif Pashayev yüzde 17.83, Mir Jamal Pashayev yüzde 10.35.

 

Pasha Yatırım Bankası’nın hakim ortakları olan Leyla ve Arzu Aliyeva kardeşler, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile eşi Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Mihriban Aliyeva’nın kızları.

 

Resmi kayıtlarda açık açık belirtilmese de Pasha Holding’in Aliyev ailesiyle organik bağı açık. Zaten bankacılık kayıtları da bunu teyit ediyor. 

 

VİLLA VE REZİDANS DAİRELER DE ALDILAR

 

Oksijen’in Bodrum gayrimenkul piyasasından edindiği bilgilere göre Aliyev Ailesi Mandarin Otel’i almadan önce, kompleksten villalar satın aldı. Kaynaklar, piyasa fiyatı 6-7 milyon euro arasında değişen 6 ila 9 villanın Aliyev ailesi veya yakınları tarafından satın alındığını belirtti. Yine iki veya üç rezidans daire daha satın aldıkları da söylentiler arasında