• Nevavprestij
EKONOMİ Haber Girişi : 23 Mart 2023 14:25

Aktaş: Seçimden sonra yabancı parada ters yönlü sermaye kontrolü olabilir

Aktaş: Seçimden sonra yabancı parada ters yönlü sermaye kontrolü olabilir
Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, seçimden sonra gelecek yabancı paraların enflasyonda ve faizde artışa neden olabileceğini bu neden tersine sermaye kontrolü yapılabileceğini söyledi.

HABER MERKEZİ - 14 Mayıs'ta yapılacak genel seçimlerin ardından iktidarın değişmesi durumunda ülkeye yüklü bir yabancı sermaye girişi olabileceğini söyleyen Ekonomim.com yazarı Alaattin Aktaş, yabancı sermayenin bir anda gelmesinin enflasyonu ve faizi artırılabileceğini belirterek ters yönlü sermaye kontrolünün gündeme gelebileceğini ifade etti.

voyage otel

 

'ENFLASYON ALIR BAŞINI GİDER'

 

Aktaş'ın yazısından ilgili bölüm şöyle:

"Genel kanı Millet ittifakı ile birlikte yurt dışından yüklü bir sermaye girişi olacağı yönünde. Muhtemelen de bu olabilir. Ama bunun da bazı yan etkileri ortaya çıkacak.

Varsayın ki bir ayda örneğin portföy yatırımı için 20 milyar dolar geldi. Bu dövizi almak için karşılığında TL vereceksiniz. 20 milyar dolar giriş, bugünkü kurla piyasaya 380 milyar lira sürülmesi demek. Çok kısa bir zamanda bu kadar para piyasaya çıkarsa ne olacağı çok açık değil mi; enflasyon alır başını gider.

Dolayısıyla buna izin verilemez. Bu paranın bir şekilde sistemden geri çekilmesi gerekir. Bunun yolu da belli, faizi artırmak kaçınılmaz olur.

Ama öyle çok yüklü bir faiz artışından söz etmiyorum, o şekilde anlaşılmasın. Türkiye bankacılık sistemini düşük faizli ve uzun vadeli kağıtlarla boğduğundan beri faizi birden artırma şansını tümüyle yok etti zaten. Faiz ancak küçük oranlarda ve zamana yayılarak artırılabilir. 

 

TERS YÖNLÜ SERMAYE KONTROLÜ

 

Girişte de belirttim; biz sermaye kontrolü kavramını hep dövize ulaşmanın engellenmesi, yurt dışına döviz çıkarmanın kısıtlanması olarak algılıyoruz. Bakarsınız bu kez ters yönlü bir sermaye kontrolünü gündeme getirmek gerekir. 

Yurt dışından çok fazla döviz gelirse kurlar üstünde aşağı yönlü bir baskı oluşabilir. Zaten yedi aydır sabit tutulan ve seçime kadarki süreyi de katarsak dokuz ayı bulacak olan yatay gidiş bir de tersine dönerse dış ticarette zaten bozuk olan denge tümüyle bozulabilir. 

Ve tabii ki biraz önce de vurguladığım gibi enflasyonun tırmanması durumu...

İşte bütün bunlar gözetilerek yurt dışından döviz girişine belli kısıtlamalar getirilebilir. Ters yönlü sermaye kontrolü dediğim bu. 

Aslında buna “tatlı bir telaş” demek de yanlış olmasa gerek."