• Nevavprestij
ÇEVRE -YAŞAM Haber Girişi : 24 Temmuz 2023 10:50

Akbelen ormanlarında ağaç kesimi başladı

Akbelen ormanlarında ağaç kesimi başladı
Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'de iki yıldır çadır nöbeti tutulan Akbelen ormanında maden sahasının genişletilmesine karşı mücadele eden İkizköylüler ve yaşam savunucuları, bu sabah erken saatlerde alandan çıkartıldı

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Akbelen ormanında Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine kömür sağlamak için açılacak maden sahasında ormanlık ve zeytinlikleri korumak için iki yıldır nöbet tutan çevreciler ve İkizköylüler sabah saatlerinde gelen onlarca jandarma ve TOMA’yı görünce şaşkına döndü.Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrali'ne (YK Enerji) kaynak sağlanması için kömür madeni sahasının genişletilmesine direnen köylülerin çadırlı nöbet alanına bu sabaha karşı saat 05.30'da çok sayıda jandarma ekibi ve TOMA sevk edildi. İkizköy’de nöbet tutanlardan Hasan Yorulmaz, “Kesim motorları ile Akbelen Ormanı'na girildi ve çamları kesmeye başladılar” dedi.

voyage otel

 

İkizköylü kadınlar yolun ortasına oturarak durumu protesto etti, ağaçların kesilmemesini istedi. Akbelen Ormanı savunucularından Esra Işık, “Bu vicdansızlıktır. Hepsine söylüyorum: Köyde doğmadınız mı, köy ne demek bilmiyor musunuz? Ne olur çıkın gelin” diyerek hep tepki gösterdi hem de destek talep etti.

 

“DESTEK BEKLİYORUZ”

 

İkizköy’de nöbet tutanlardan Hasan Yorulmaz, “Sabahın saat 05.30'unda, bir sürü askeri araç bir sürü jandarma ve kesim motorları ile Akbelen Ormanı'na girildi ve çamları kesmeye başladılar. Bizleri de ormana sokmamak için ellerinden geleni yaptılar. Ben herkesten, doğaseverlerden, yurdunu seven insanlardan buraya destek bekliyorum” dedi.

 

AĞIT YAKARAK PROTESTO ETTİLER,

 

Köylülerden Anıl Işık da ağaç kesimlerine başlandığını jandarmanın ormana girişi yasakladığını belirtti. Köylüler ağaç kesimlerini ağlayarak ve ağıt yakarak yolun ortasına oturarak protesto etti. Çevreciler ve köylüler sık sık “Akbelen Ormanlarını vermeyeceğiz” sloganı atarken Muğla’nın Milas, Bodrum ve Marmaris ilçesinden sivil toplum kuruluşları ve çevrecilerin Akbelen’e gitmek için yola çıktığı belirtildi.

 

AKBELEN’DE KESİMİN DURDURULMASI İSTENDİ

 

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de ki Akbelen ormanlarında bu sabah saatlerinde jandarma kontrolünde gelinerek başlanan orman kesimi için İkizköylüler  Muğla 1. İdare Mahkemesi’ne başvurarak “Akbelenn ormanında kesim başladı, tedbiren derhal yürütmeyi durdurma talebi” ile müracaata bulundular.

 

Muğla’nın Milas ilçesinde bu sabah saatlerinde başlayan AKbelen ormanlarındaki kesim çevrecileri ve köylüleri isyan ettirdi. Köylüler Avukatları İsmail Hakık Atal aracılığı ile Muğla 1. İdare Mahkemesi’ne müracaat ederek Akbelen ormanlarında başlayan ağaç kesimin durdurulmasını talep ettiler.

 

 

Avukat Atal yaptığı açıklamada “Muğla ili, Milas ilçesi, İkizköy Mahallesi sınırları dahilindeki orman sahası için Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi adına maden açık işletme izni verilmesine ilişkin 28/11/2020 tarihli Tarım ve Orman Bakanlığı işleminin derhal yürütülmesinin durdurulması ve iptalini istedik. Bugün verdiğimiz dilekçede  Bu sabah saat 05.30'da Jandarma ekipleri korumasında kesim ekibi Akbelen Ormanı'na girip kesime başladığından, eldeki davada verilecek İPTAL kararını etkisiz hale getirme girişimini durdurmak, başlayan ekokırım suçunun önüne geçmek için dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmesi istemidir” diye konuştu.

 

Akbelen Ormanları'nda toplanan yaklaşık 100 çevreci ile köylünün çadır nöbet alanında beklediği , ağaç kesiminin maden ocağına yakın bölgede yapıldığı ve kesim alanına giden tüm yolların jandarma tarafından kapatıldığı belirtildi.