• ali öztürkl hdr ilanı
  • Muğla büyükşehir şehir ilan
KÜLTÜR-SANATHaber Girişi : 27 Mayıs 2025 17:11

71. Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı sahibini buldu

71. Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı sahibini buldu
Usta yazar Sait Faik Abasıyanıkın anısını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen Sait Faik Hikâye Armağanının 71incisini, Şimdi Dönecek Dünya (İlet
Usta yazar Sait Faik Abasıyanıkın anısını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen Sait Faik Hikâye Armağanının 71incisini, Şimdi Dönecek Dünya (İletişim Yayınları) adlı kitabıyla Burçe Bahadır kazandı.

Darüşşafaka Cemiyeti ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğiyle düzenlenen, usta yazar Sait Faik Abasıyanıkın anısını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen Sait Faik Hikâye Armağanının 71incisini, Şimdi Dönecek Dünya (İletişim Yayınları) adlı kitabıyla Burçe Bahadır kazandı.

Bahadıra ödülünü, İş Kulelerinde düzenlenen ve edebiyat, kültür-sanat dünyasından birçok konuğun katıldığı törende İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı ve Seçici Kurul Üyesi Adnan Bali ile Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç takdim etti.

Doğan Hızlan Özel Ödülünün ilk sahibi Derya Sönmez oldu
Sait Faik Hikâye Armağanının Onursal Jüri Başkanı Doğan Hızlan adına bu yıl ilk defa verilen Doğan Hızlan Özel Ödülü de bu törende sahibini buldu. Ödülü kazanan, Öteki Hayvanlar (Sel Yayıncılık) isimli kitabı ile Derya Sönmez oldu. Sönmez, ödülünü Seçici Kurul Onursal Başkanı Doğan Hızlandan aldı.

"Her kitap her okuyanda her okunduğunda ayrı bir kitaptır"
İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı ve 71. Sait Faik Hikâye Armağanı Seçici Kurulu Üyesi Adnan Bali, törende yaptığı konuşmada, uzun yıllardır iş birliği yaptıkları Darüşşafaka Cemiyetiyle birlikte verilen Sait Faik Hikâye Armağanının sadece bir ödülden ibaret olmadığının altını çizdi. Bu yıl ilk defa Seçici Kurulda yer almanın heyecanını yaşadığını ve ödüllerin her ikisinin de kadın yazarlarımıza gitmesini çok kıymetli bulduğunu söyleyen Bali, Burçe Bahadır ve Derya Sönmezi tebrik etti.

"Yazmasam deli olacaktım" diyecek kadar edebiyata sevdalı bir yazar için bir araya gelindiğini söyleyen Bali, "Sait Faik Abasıyanık, yüreğinin sesiyle bize daha kim bilir neler anlatacakken, tıpkı Oğuz Atay, Cahit Sıtkı Tarancı, Orhan Veli gibi aramızdan erken ayrılan bir yazar" dedi.

Okumanın zevkini almayan insanların neyi kaybettiklerini de bilmediklerini söyleyen Adnan Bali, "Okumayan insan kendi tabirimle bayatlar. Gıdalar nasıl bayatlarsa insan da okumadığında bayatlar çünkü beslenemez ve kendini tekrara geçer. Bunun da farkında olmayabilir. Onun için çok okumalı, çoklu okumalıyız. Hatta kendimizi doğrulamak, çok beğendiğimiz fikirlerimizi defalarca teyit etmek için değil yanlışlanmak için okumalıyız" diye konuştu.

Bali, okumayla gelen zenginleşmenin bir ifadesi olarak her kitabın her okuyanda her okunduğunda ayrı bir kitap olduğunu belirterek, "Çünkü hayatta bir yolculuk yapıyorsunuz. O kitaptan aldıklarınız, hayatın değişik dilimlerinde de farklı oluyor" dedi.

"Hikâye Armağanı, Darüşşafakadaki her çocuğun hikâyesine dokunuyor"
Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç de konuşmasında, bugüne dek Haldun Tanerden Fakir Baykurta, Oktay Akbaldan Orhan Kemale, Bilge Karasudan Selim İleriye, Tomris Uyardan Füruzana pek çok değerli yazarın bu ödülle edebiyat yolculuklarını taçlandırdıklarını söyledi.

"Sait Faik, Bir insanı sevmekle başlar her şey demişti. Biz de her şeyin bir çocuğu eğitmekle başladığına inanıyoruz. Bu armağan, Darüşşafakadaki her çocuğumuzun değişen hikâyesine de dokunuyor. Çünkü Sait Faikin eserlerinin telif gelirleri, yıllar boyunca Darüşşafakada eğitim gören öğrencilerimizin aydınlık geleceğine katkıda bulundu" diyen Güleç, bu yıl itibarıyla telif hakları serbest kalmış olmasına rağmen, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlarının önderliğinde pek çok yayınevinin bu mirası yaşatma kararlılığıyla, eserlerden elde edilen geliri vasiyete uygun biçimde Darüşşafaka Cemiyetine aktarmayı sürdürdüğünü belirtti.

"Sait Faik bir şehrin, bir adanın, bambaşka insanların öyküsünü anlatıyor"
Seçici Kurul Onursal Başkanı Doğan Hızlan da konuşmasında, Sait Faikin sadece bir hikayeci değil bir şehrin, bir adanın ve bambaşka insanların öyküsünü anlatan biri olduğunu belirterek, "Onun için yazmak nasıl bir şey? En hoşuma gideni, adada geziyor, çamlar arasında dolaşıyor, yazmanın ne olduğunu tartışıyor, birdenbire aklına bir şey geliyor. Hemen bir bakkala gidip kağıt ve kurşun kalem alıyor ve yazmasam ölürdüm diyor. Yazarlık böyle bir şey. Yazmak insana yaşadığı sürece arkadaş oluyor" diye konuştu. Hızlan, uzun yıllar bu Hikâye Armağanının jürisinde yer aldıktan sonra kendi adına ödül verilmesi nedeniyle de teşekkür etti.

Ödüllü yazarlar
71. Sait Faik Hikâye Armağanının sahibi olan Burçe Bahadır, çok küçük yaşta okuduğu ilk Sait Faik hikayesinin ardından "hiç kimsenin merak etmediği, insanların belki bakıp geçtiği bir dülger balığının bile hikayesi böyle güzel anlatılabiliyor demek ki" diye düşünerek hayran kaldığını belirtti. Bahadır, "Öncelikle jüriye, bana bu işi becerebiliyorsun dedikleri, Darüşşafakaya eğitime bu kadar önem verdikleri, İş Bankası Kültür Yayınlarına edebiyatı destekledikleri için teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Doğan Hızlan Özel Ödülüne layık görülen Derya Sönmez de "Sait Faik öykücülüğümüzün büyük ustası, Doğan Hızlan ise edebiyata uzun yıllardır emek veren ve hala ufkumuzu genişleten kıymetli bir isim. Bu yüzden bu ödül benim için çok kıymetli, değer görenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Sait Faik Hikâye Armağanı
1955te yazarın annesi Makbule Abasıyanık tarafından kurulan Sait Faik Hikâye Armağanı, 1964ten beri Darüşşafaka Cemiyeti tarafından veriliyor. Sait Faikin annesi Makbule Abasıyanıkın vasiyetnamesi doğrultusunda dönemin ileri gelen edebiyat ustalarından oluşturulan jüri, o yıl içinde yazılmış en iyi hikâye kitabını seçerek "Sait Faik Hikâye Armağanı"nı veriyor. Ödülü kazanan isim, her yıl yazarın Sait Faikin vefat yıldönümü olan 11 Mayısta açıklanıyor.
Edebiyat dünyamızın en önemli ödüllerinden biri olan Armağan, 2012den itibaren Darüşşafaka Cemiyeti ile Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğiyle düzenlendi. 2025 yılında Sait Faik Hikâye Armağanı Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle Kültür Yayınlarının yanı sıra Türkiye İş Bankasının da iş birliğiyle verilmeye başlandı. 71. Sait Faik Hikâye Armağanı ve Doğan Hızlan Özel Ödülü Seçici Kurulu, Prof. Dr. Nazan Aksoy, Prof. Seval Şahin, Cemil Kavukçu, İhsan Yılmaz, Faruk Duman, Darüşşafaka Cemiyeti Kültürü ve Tarihi Komisyonu Üyesi Beşir Özmen ve İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Baliden oluşuyor.