• Nevavprestij
ÇEVRE -YAŞAM Haber Girişi : 20 Ocak 2021 22:44

5 bin yıllık tarih, maden şirketi için yok ediliyor!

5 bin yıllık tarih, maden şirketi için yok ediliyor!
Muğla  Milas'taki Antik İasos Kenti'ne bir maden şirketi tarafından palnalan ikinci liman projesine halk isyan etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım isteyen bölge halkı, "İasos Antik Kenti, cennet kalsın" çağrısı yaptı. 

Muğla  Milas’taki Antik İasos Kenti’ne bir maden şirketi tarafından palnalan ikinci liman projesine halk isyan etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yardım isteyen bölge halkı, “İasos Antik Kenti, cennet kalsın” çağrısı yaptı.

voyage otel

Muğla’nın Milas ilçesinde, tarihi 5 bin yıl öncesine dayanan İasos Kenti’nin bulunduğu kırsal Kıyıkışlacık Mahallesi’ne, bir maden şirketi tarafından yapılması planlanan ‘Yük Tahmil ve Tahliye İskelesi ve Dip Tarama Projesi’ne bölgede yaşayanlar karşı çıktı. Yapılacak limanın yaşam alanlarına yakın olmasından dolayı ekolojik dengenin bozulacağını, gürültü ve kirlilik nedeniyle balıkçılığa, turizme, çevreye, doğaya, arkeolojik SİT alanına zarar vereceğini belirten vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğandan yardım istedi.


MUHTAR: “TURİZME DE ZARAR VERİR”

 

DHA'nın haberine göre, Kıyıkışlacık Mahallesi Muhtarı Halis Şahin, “Mahallemiz 5 bin yıllık dünya tarihine ışık tutacak tarihi eserleri, kale, müze, balık pazarı gibi değerleri barındıran zengin bir turizm bölgesidir. 1’inci derece SİT alanı olduğu için yıllarca kazı çalışmaları yapılarak, bu alan tarihe ışık tutmuş ve turizme açılmasıyla yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olmuştur” dedi.

Şahin, “İasos Antik Kenti’nin bulunduğu Kıyıkışlacık’ta, bölge halkı balıkçılık ve tarım ile geçimini sağlamaktadır. Bölge, balıkçılık ve zeytincilik ile ihracatta önemli pay sahibidir. Mahallemize liman istemiyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve doğa dostu eşi Emine Erdoğan’a sesleniyoruz; Sesimizi duyun, İasos Antik Kenti, tarihi ve doğasıyla cennet kalsın, bizlere yardım edin, desteklerinizi bekliyoruz” diye konuştu.

 

‘LİMAN YAPILIRSA, BURADA YAŞAMAMIZIN BİR ANLAMI KALMAZ’

Mahallede yaşayan Hasan Yılmaz, “Balıkçılıktan ve zeytincilikten geçimimizi sağlıyoruz. Burada bu liman olduğu zaman denizlerimiz kirlenecek ve balıkçılığımız bitecek. Zeytin işimiz de bitecek. Bu nedenle limanın yapılmasına ‘hayır’ diyorum. Cumhurbaşkanıma sesleniyorum; bize yardım etsin. Köylülerden biri ev yaptırdığı zaman SİT alanı olduğu için 50 bin TL ceza kesiliyor. Bu işe yapılacak bir ceza yok mu? Liman yapılırsa burada yaşamamızın bir anlamı kalmıyor. Liman yapılırsa Kıyıkışlacık’ta hayat durur” ifadelerini kullandı.

 

 

foto kaynağı: https://www.facebook.com/gullukkorfezidayanismasi/photos/g.305727873752736/226184735791212