• raşit emir süer
POLİTİKA Haber Girişi : 15 Ocak 2022 13:42

MUÇEP’ten Kılıçdaroğlu'na Çimento Fabrıkası Çağrısı!

MUÇEP’ten Kılıçdaroğlu'na Çimento Fabrıkası Çağrısı!
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Bayır Mahallesi’nde yapılması planlanan Çimento Fabrikasıyla ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na fabrikanın kurulmasına ilişkin halk ve çevre sağlığını tehlikeye gireceğini ifade ettikleri bir mail gönderdi.

Menteşe’nin Bayır Mahallesi’ne yapılması planlanan ve birçok kesim tarafından tepki toplayan Çimento Fabrikası projesiyle ilgili tartışmalar gündemdeki yerini koruyor.

voyage otel

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Bayır Mahallesi’nde yapılması planlanan Çimento Fabrikasıyla ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Genel Başkan Yardımcıları Ali Öztunç ve Seyit Torun’a, fabrikanın kurulmasına ilişkin halk ve çevre sağlığını tehlikeye gireceğini ifade ettikleri bir mail gönderdi.

 

“OY VERDİĞİMİZ BELEDİYE TARAFINDAN RUHSAT VERİLDİ”

 

Yapılacak olan bu entegre tesisin büyüklüğünün Menteşe’nin iki katından fazla olduğu ifade edilen mailde şu ifadelere yer verildi:

“Sizlere Muğla ili Menteşe İlçesi’nden sesleniyoruz. Çünkü toplum sağlığımız, çevremize verilecek geri dönülmez tahribatlar ile ilgili kaygılarımız nedeniyle yazma zorunluluğumuz doğmuştur. 15 yıldır köylüsü  ve  kentlisi olarak havamızın, suyumuzun, topraklarımızın ve  sağlığımızın elden gitmemesi için karşı yapımını engellemeye çalıştığımız Bayır/Deştin Entegre Çimento Fabrikası’na ‘Oy verdiğimiz’ belediyemiz tarafından inşaat ruhsatı verilerek tüm  çabalarımız boşa çıkarılmıştır. Mimarlar Odası’nın çekince raporuna rağmen, Yöre halkının “İstemiyoruz” diye açtığı davalar, toplantılar, görüşmeler, Belediyemiz tarafından ciddiye alınmamış ve teslimiyetçi bir bakış açısıyla (Ben vermesem bakanlık verecekti, harç parasını alamayacaktım, gibi argümanlar öne sürülerek)  inşaat ruhsatı verilmiştir. Yapılacak olan Entegre Çimento Fabrikası’nın ÇED raporunda yer verilen alan büyüklüğü  7 bin 752 dönümdür. Kısacası bölgemiz için, geleceğimiz için, sağlımız için çok endişeliyiz.”

 

“TERMİK SANTRAL GİBİ ÇALIŞACAĞINI HEPİMİZ BİLİYORUZ”

 

“Yapılacak olan bu entegre tesisin büyüklüğü örnek verirsek; Muğla/Menteşe (merkez) ilçesinin iki katından fazladır. Bu fabrikanın 90 dönümü kapalı alandır ve toplamda 52 adet maden bulunacaktır. Yakın zamanda açıklanan hava kalitesi raporlarında kurulmak istenen yerin hava kalitesi termik santral yüzünden 2,5 kat düşmüştür. Söz konusu Entegre Çimento Fabrikası 2. Termik santral gibi çalışacağını hepimiz biliyoruz ve bundan dolayı hava kalitesini daha fazla düşüreceğinde hemfikiriz. Tesisin kurulacak olduğu 7.752 dönümlük alan biyoçeşililik açısından oldukça zengindir. Etrafta zeytin yasası çerçevesinde dokunulması yasak olan zeytin ağaçları, endemik bitkiler ve yaban hayatı bulunmaktadır. Özetle, bu proje Bölge flora ve faunası için çok çok büyük bir tehdit arz etmektedir. Zaten yapılacak olan yer vadi içinde iki dağın arasında cennet gibi bir ormandır. Yakınlarında 2 adet su kaynağı ve yerleşim yerlerinin olması da cabasıdır.”

 

“ADINDA HALK GEÇEN PARTİNİN BİR AN ÖNCE KONUYU GÜNDEME ALMALI”


Hepimizi ilgilendiren bu tehdit nedeniyle partinin iç mekanizmasının harekete geçmesini istememiz son derece doğaldır. Bu büyük sorun için çeşitli parti yetkilileriyle görüş alışverişine girip sonuç almaya çalıştık. Ancak yöre halkının karşı olmasına rağmen girişimlerimiz sonuçsuz kaldı. Bunun üzerine Belediyemizin önünde basın açıklaması yaparak, Menteşe Belediye Başkanımızın dikkatini çekmeye çalıştık fakat bu girişimimiz de şu ana kadar sonuçsuz kaldı.  Halkının yanında olmaya adamış ve kendi adında bile “Halk” geçen Belediyemizin partisinden beklentimiz ise bir an önce bu konuyu gündemine alarak ruhsatın iptalini gerçekleştirmek üzere mekanizmasını harekete geçirmesidir.  Bu olayın üstüne düşüp çözeceğinize de olan inancımız tamdır.”