• raşit emir süer
ÇEVRE -YAŞAM Haber Girişi : 03 Şubat 2022 12:15

Çimento Fabrikası Tartışma Konusu Olmaya Devam Ediyor

Çimento Fabrikası Tartışma Konusu Olmaya Devam Ediyor
Muğla’da yapılması planlanan Çimento Fabrikasına ilişkin tartışmalar sürüyor. Konu TBMM gündemine gelince CHP ve AK Partili vekiller arasında tartışma yaşandı

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi, öncülüğünde, 60’tan fazla Sivil Toplum Kuruluşu Muğla’nın Menteşe İlçesi’ne bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan İlçesi’ne bağlı Deştin Mahallesi arasında yapılması planlanan Çimento Fabrikası gündemdeki yerini koruyor.

voyage otel

 

Fabrikaya karşı çevrecilerin açtığı imza kampanyası ve tepkiler sürerken AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, TBMM’de gündem dışı söz alarak, “Yangından mal kaçırır gibi ÇED süresinin bitmesine 2 gün kala ruhsat verilmesini anlamak mümkün değildir. Menteşe Belediyesi uzun zamandır sümen altında tutuğu bu dosyayı neden şimdi imzalayarak, ruhsat verdi?” dedi.

 

AK Partili Gökcan şöyle konuştu:

 

“Son günlerde Muğla kamuoyunu yakından ilgilendiren ve gündem olan; Menteşe Belediyesi’nin çimento fabrikası kurulması için ruhsat vermesini hayret, üzüntü ve ibret ile izliyorum. Lafa gelince mangalda kül bırakmayan sözde çevreci CHP’liler yine sınıfta kaldı. Yanan orman alanlarını imara açacağımız yalanını söylediler. Biz yanan ormanları imara açmadık.  Yanan alanları yeşillendirdik. Çevreyi ve yeşili koruduk.  Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, 20 yıllık AK Parti İktidarlarımız döneminde; Havayı,  denizlerimizi,  sularımızı, göllerimizi koruduk. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de ifade ettiği gibi; Biz doğayı korudukça, doğa da bizi koruyacaktır.

 

“TİMSAH GÖZYAŞLARI DÖKÜYORSUNUZ”

 

CHP’li Belediye ise, hemşerilerimizin bütün tepkilerine rağmen, Menteşe ilçemizde çimento fabrikası kurulması için ruhsat verdi. CHP’li Muğla milletvekilleri, kamuoyunu yanıltıcı açıklama yaptılar. Yine Hükümetimizi ve Bakanlığımızı suçladılar. CHP’li vekiller ruhsat veren kendi Belediye Başkanlarıyla görüşüp ruhsatı iptal ettirseler ya. Elinizden tutan mı var?  Ama nerde. Niye kamuoyunu ve hemşerilerimizi yanıltıyorsunuz? Ve her zamanki gibi timsah gözyaşı döküyorsunuz? ÇED verilmesi ile ilgili Bakanlığımızı suçluyorlar. ÇED sadece çevresel etkilerin değerlendirilmesinden ibarettir. Herhangi bir faaliyet için ÇED’in olumlu verilmesi ruhsatın verilmesi anlamına gelmemektedir. ÇED, prosedür gereği verilir, plan veya izin onayı değildir.  Ruhsat verilmesi tamamen CHP’li Belediye’nin işgüzarlığıdır.

 

“ÇED’İN SÜRE BİTİMİNE 2 GÜN KALA RUHSAT VERMİŞTİR”

 

Menteşe ilçesi, Bayır Mahallesi’nde yer alan Çimento Fabrikası İmar Planı Bayır Belediyesi ve Muğla İl Özel İdaresi İl Genel Meclis kararları ile 05.09.2007 tarihinde onaylanmıştır. Muğla İdare Mahkemesi; iptal edilen ÇED Kararını gerekçe göstererek ilgili planları iptal etmiştir. Muğla Büyükşehir Belediyesi de mahkeme kararına istinaden ilgili planı 14.09.2017 tarihinde iptal etmiştir. Ancak ÇED’in iptal olması plan iptalini gerektirmemektedir ve böyle bir mevzuat da yoktur. Menteşe Belediyesi Mahkemece iptal edilen planları Danıştay’a taşımıştır. İlgili faaliyetin yer aldığı plan için Danıştay 6. Dairesi de ÇED iptalinin plan iptaline sebep oluşmayacağı yönünde karar vermiştir. ÇED iptal kararını bozmuş ve dosyayı Muğla İdare Mahkemesi’ne iade etmiştir.  Muğla İdare Mahkemesi de ilgili planları geçerli kılmıştır. Mahkeme kararına istinaden Muğla Büyükşehir Belediyesi 08.08.2019 tarihinde, Menteşe Belediyesi de 03.09.2019 tarihinde Meclis kararı almıştır.  Planlar tekrar yürürlüğe girmiştir. 2006 yılında ÇED alınmış, ancak daha sonra Mahkemece ÇED iptal edilmiştir.   İlgili firma Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 2014 yılında tekrar ÇED kararı almıştır. 2014 tarihinde verilen ÇED Raporu yasal olarak 7 yıl geçerlidir. ÇED’in süre bitimine 2 gün kala Menteşe Belediyesi çimento fabrikası için inşaat ruhsatı vermiştir.

 

“MEKTUPTA DOĞRU ADRESTE DOĞRU”

 

CHP’li Vekil Sayın Girgin; ‘Mektup doğru fakat adres yanlıştır’ şeklinde açıklama yaptı. Sayın Girgin’in dili sürçmüş sanırım. Biz doğrusunu söyleyelim. Evet, mektup da doğru, adres de doğru. O adres de CHP Menteşe Belediyesidir. Siz Muğlalıların aklı ile dalga mı geçiyorsunuz. Hem ruhsatı veriyorsunuz hem de Bakanlığımızı suçluyorsunuz. Ruhsatı veren siz suçlu olan biz miyiz?  Allah aşkına bu neyin kafası. Bu bir akıl tutulmasıdır.

 

“GÜMÜŞ GÜRÜN’E SORMADAN SU BİLE İÇEMEZ”

 

Yangından mal kaçırır gibi ÇED süresinin bitmesine 2 gün kala ruhsat verilmesini anlamak mümkün değildir. Menteşe Belediyesi uzun zamandır sümen altında tutuğu bu dosyayı neden şimdi imzalayarak, ruhsat verdi? Seçim öncesi çevre konusunda STK’larla birlikte çalışacağını söyleyen Menteşe Belediye Başkanı neden çevrecilere ve hemşerilerimize sırtını döndü? Bunu kamuoyuna açıklayın? Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’e sormadan, ondan izinsiz su bile içmez.

“OSMAN GÜRÜN BU İŞİN NERESİNDE?”

CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı ise bugüne kadar neden sessizliğini korudu? Muğla’yı ve kamuoyunu yakından ilgilendiren böyle önemli bir konuda neden açıklama yapmadı? Sayın Osman Gürün bu işin neresinde? Eğer gerçekten çevreyi, hemşerilerimizi ve Muğla’yı düşünüyorlarsa verdikleri ruhsatı iptal etsinler. Biz de sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz.  Hemşerilerimiz müsterih olsun. Yeryüzü cenneti Muğlamızı sözde çevrecilere rağmen koruyacağız. Ve korumaya da devam edeceğiz.”

Gökcan’ın bu sözleri üzerine meclis salonunda sesler yükseldi. CHP’lilerden, ‘Gökcan, sözde chp’liler diyerek, direk isim vererek ve neyin kafasını yaşıyorsunuz diyerek itham etmiştir’ tepkisi geldi. Bunun üzerine söz alan CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, “Siz iktidar Milletvekili olarak bakanlığa ÇED iptal çağrısında bulunun, bizler sizlerle beraberiz” dedi.

 

“YOK ÖYLE KENDİNİZİ SIYIRMAK”

 

Girgin şunları söyledi: “AKP’li Bayır Belediyesi tarafından çimento fabrikasına ait imar planları onaylanmıştır. Bakanlıkta ÇED olumlu raporu vermiştir. Yatağan Deştin köylüleri iptal davası açtı ve bunu kazanmıştır. Büyükşehir Belediyemiz ve İlçe Belediyemiz de planları Danıştay kararından sonra iptal etmiştir. Ancak Çevre Bakanlığı ikinci bir ÇED raporu düzenleyince Danıştay bizim belediyelerimizin aldığı iptal kararını bozmuştur.  AKP’li Bayır Belediyesi ve Muğla Valiliği’nin yaptığı planlar tekrar yürürlüğe girmiştir. Ne Menteşe Belediyesi ne Muğla Büyükşehir Belediyesi yeni bir plan onaylamamıştır. Menteşe Belediyesi’nin Danıştay kararını yok sayma imkanı yoktur. Sonuç itibarıyla belediyelerimiz yargı kararları karşısında eli kolu bağlıdır. Sayın vekil söyledi ‘burada timsah gözyaşları döküyor’ Yok öyle kendinizi sıyırmak. İkinci ÇED olmasa planlar zaten bizim belediyelerimiz tarafından yürürlükten kaldırılmıştı.

 

“SAMİMİYSENİZ GELİN DAVA AÇANLARA DESTEK VERİN”

 

Soruyoruz, bakanlığınızın hazırladığı ikinci ÇED raporuna tepki gösterdiniz mi? Kendi bakanlığınıza dönüp, bunun çevreye maliyeti çok olur dediniz mi? Bakanlık nezdinde bir girişimde bulundunuz mu? Kent Konseyi dava açtı. Biz dava açanlar ile beraberiz. Çimento Fabrikası’na kurulmasına karşıyız. Siz de çıkıp dava açanlar ile beraberiz ÇED iptal edilsin diyebiliyor musunuz? Diyemiyor musunuz? Samimiyseniz gelin dava açanlara destek verin. Hodri meydan. Siz iktidar Milletvekili olarak bakanlığa ÇED iptal çağrısında bulunun bizler sizlerle beraberiz.”

Girgin, AK Partili Gökcan’ın “Yangından mal kaçırır gibi ÇED süresinin bitmesine 2 gün kala ruhsat verilmesini anlamak mümkün değildir” sözlerine ise, “Ayrıca, alelacele diye bir şey yok. Faaliyetleri başladığından dolayı ÇED’in geçerli olduğuna dair Bakanlığın bir yazısı var, sizlerin bundan haberiniz bile yok” cevabını verdi.