Eski Bakan'dan flaş turizm yorumu: Durum pek parlak değil

Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, Dünya Turizm Örgütü'nün (UNWTO) yayınladığı turizm verilerini yorumladı. Yücel, Türkiye'nin turizm verilerinin iyiye gitmediğini söyledi. 

Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, Dünya Turizm Örgütü'nün (UNWTO) yayınladığı turizm verilerini yorumladı. ANKA 'ya konuşan Yücel,   "Türkiye, sadece ve sadece fiyat indirerek rekabet etme şansı yakalamaya çalışıyor. Yani eskilerin deyimiyle ’damping’ yapıyor" dedi.

Bahattin Yücel, Türkiye'nin turist sayısında üst sıralarda olmasına rağmen turizm gelirleri bakımından gerilerde yer almasını ANKA Haber Ajansı'na değerlendirdi. Türkiye'nin turizmde 10 yıldır kârlılık sağlayamadığını, üstelik yapılan toplam satış gelirlerinin kredi faizlerinin dahi altında kaldığını belirten Yücel, şunları söyledi:

 

"TÜRKİYE, SADECE FİYAT İNDİREREK REKABET ETME ŞANSI YAKALAMAYA ÇALIŞIYOR"

 

"Pandemi öncesinde de yıllara göre Türkiye’nin gelişimine bakarsak ağırladığı ziyaretçi sayısına göre ilk 6’ya giriyordu. Gelir bakımından da 12. sıradaydı. Çelişki gibi görünen bir durum bu. Ama şöyle bir gerçeklik var: Türkiye, sadece ve sadece fiyat indirerek rekabet etme şansı yakalamaya çalışıyor. Yani eskilerin deyimiyle ’damping’ yapıyor, fiyatları alabildiğine aşağı indiriyor, başka ülkelerin yapamayacağı ölçüde aşağı indiriyor ve böylece de bir potansiyel yaratmaya çalışıyor. Bu, anlaşılan pandemide biraz daha öne çıkmış. Ama genel sıralamada pek bir değişiklik yok; 6-12, şimdi de 5-11 olmuş. Demek ki aynı şey sürmüş. Dünyadaki talepte de fiyatlar açısından bakıldığında bir düşme eğilimi var, harcamanın azalması eğilimi var. Bu, Türkiye’ye de bu şekilde yansımış. Ama en fazla gidilen 5 ülke arasında yer alması da önemli.

 

"BU AÇIDAN BAKILDIĞINDA DURUM PEK PARLAK DEĞİL"

 

Fakat şöyle bir gerçekliği de görmemiz lazım. Dünya Turizm Örgütü’nün tanımlamasına göre; 2020 için, 'Tarihin en kötü sezonu geçti' deniyor. 1 trilyon dolar gelir kaybı var, müthiş bir zararla karşı karşıyayız. Özellikle Avrupa’da, bizim asıl pay almaya çalıştığımız bölgede de 500 milyar dolarlık bir düşüş var deniyor. Bu açıdan bakıldığında durum pek parlak değil.

 

"BELKİ BU RAKAMLAR BİZLERİN AKILLARINI BAŞLARINA GETİRİR"

 

Türkiye’de bu sadece 2020 yılına özgü bir durum değil. Yine bir araştırmaya göre; geçtiğimiz on yıl içerisinde, 2010-2020 yılları arasında konaklama sektörünün kullanmış olduğu kredilerin faizleri, işletme gelirlerinin yüzde 40 daha fazlası. Yani ciroları, faizlerinin yüzde 40 altında bir sektör. O kişi başına yapılan harcama tutarının da düşük olmasının yansıması, işletmelerin, işletmelerle ilgili bankacılık sektörünün bir krize girmesine neden oluyor. Bence pandemi, krizi daha net, daha somut algılanır hale getirdi. Zaten yönetim açısından bir kriz vardı. Belki bu Dünya Turizm Örgütü’nün paylaştığı rakamlar, bizlerin akıllarını başlarına getirir.

 

"TURİZM YA HEP YA HİÇ"

 

Ben, bu kötü gidişin üç yıl daha süreceğini düşünüyorum. Sektörün, gelen yabancıların harcamalarını, kişi başına düşen geliri tartışması lazım. Fakat ben öyle bir şey görmüyorum. ‘Bu geçici; Ruslar geldi İngilizler de gelecek, onlar gidecek Çinliler gelecek’ gibi çok basit, kolay çözüm arayışlarından medet umar hale geldi sektör. Burada da ben meslek kuruluşlarının yeteri kadar bilgilendirme yapmadıklarını, sorunlarını kamuoyuyla paylaşmadıklarını görüyorum. Hükümete yakın görünerek, onlardan alacakları desteklerle hayatlarını sürdürebileceklerini sanıyorlar ama turizmde öyle bir şey yok. Turizm ya hep ya hiç. Ülkenin genel durumu iyiyse siz de iyi olursunuz, iyi değilse sizin de pek fazla ayakta kalma şansınız olmaz."

 

Ne olmuştu?

 

Dünya Turizm Örgütü (UNWTO)  turizm verilerini yayınlamıştı. Yayınlanan verilerine göre; Türkiye, koronavirüs gölgesinde geçen 2020 yılında 15,9 milyon ile en çok turist ağırlayan 5. ülke oldu. Turizm geliri sıralamasında 10,2 milyar dolarla kendisine 11. sırada yer bulan Türkiye, kişi başına düşen turizm geliri sıralamasında 643 dolar ile 17. sırada yer aldı. 

 

 


13.10.2021 15:17:03