Arkeolojik bölgenin firma tarafından talan edildiği iddiası

İkizköy’de Akbelen orman alanının sınırında yer alan arkeolojik bölge, YK Enerji’ye ait iş manikaları tarafından talan edildiği öne sürüldü.

İkizköy Çevre Komitesinden yapılana açıklamada, Karya dönemimden kalma tarihi eserlerin bulunduğu bölgenin arkeolojik sit alanı ilan edilmesi için mahkemeye başvurduklarını ama mahkeme sonucu beklenilmeden YK Enerji tarafından talan edildiğine dikkat çekildi. Açıklamada, “buradaki tarihi varlıklar taşındı mı, taşındıysa nerede, bilgiler nereye verildi, bunları kim denetledi?” soruları sorularak, bölgedeki tarih, eserlerin akıbeti hakkında açıklama yapılması istenildi.

Açıklama şöyle: “Akbelen’in sınırına dayanan kömür madeninde uzun süredir yapılan arkeolojik kazıların sürdüğü tepe, arkeolojik sit alanı ilan edilsin diyerek açtığımız dava henüz bitmeden, herhangi bir keşif yapılmadan bir anda talan edilmeye başlandı ve birkaç gün içinde bu hale getirildi. Son zamanlarda Karya dönemine ait mozaiklerin bulunduğuna dair kazıda çalışan arkadaşlardan duyumlar aldık. Taşınmaz varlıkların bulunduğunu duymamıza rağmen; buradaki varlıklar taşındı mı? Taşındıysa nerede? Bilgiler nereye verildi? Bunları kim denetledi? Hiçbir bilgi verilmeden YK Enerji sponsorluğunda gizli saklı yürütülen, çalışanların görüntü alması ve burayla ilgili konuşması yasaklanan bu tarihi kazıda neler bulundu ne yapıldı da böyle oldubittiye getirilerek yok ediliyor bilinmiyor.”


04.01.2023 16:00:32