Akyaka için dilekçeler verildi: İmar planı revizyonu iptal edilsin

Muğla'da 15 Ekim’de askıya çıkarılan Akyaka İmar Planı Revizyonu'nun iptal edilmesi için binlerce dilekçe Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'ne verildi.

Muğla'da Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde yer alan Akyaka'da 15 Ekim’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarılan Akyaka İmar Planı Revizyonu'nun iptal edilmesi için başlatılan dilekçe kampanyası sona erdi. Planın askıya çıkarılmasının ardından Muğla Çevre Platformu Gökova Meclisi planla ilgili itirazları içeren bir dilekçe örneği hazırlamış, kampanya kapsamında dilekçelerin bireysel olarak dilekçelerin Muğla Çevre Müdürlüğü'ne verilmesi konusunda çağrı yapılmıştı. Kampanyanın bölgede ciddi anlamda ses getirdiği öğrenildi.

 

İL MÜDÜRLÜĞÜ BİNLERCE DİLEKÇEYİ KAYIT ETMEKTE ZORLANDI


Askı süresinin bitmesine bir hafta kala bile İl Müdürlüğü’nün evrak kayıt servisinin gelen binlerce dilekçeyi kayıt etmekte zorlandığı belirtilirken, kampanyaya Muğla dışından da yurttaşlar CİMER üzerinden dilekçe vererek destek verdi. Ayrıca CHP Milletvekilleri Burak Erbay ve Mürsel Alban da Kampanya kapsamında dilekçelerini ilgili yerlere iletti. Ayrıca yurttaşlar dilekçelerinde “Akyaka’nın içinde yer aldığı Gökova ÖÇK Bölgesi’ni bütüncül bir doğa koruma anlayışı ile yerel halkın katılımı sağlanarak, yönetim planları ile uyumlu, Yavaşkent statüsünü dikkate alan, bu çerçevede mevcut sorunlara çözüm getiren yeni bir planlama çalışmasını destekleyecekleri” ifadelerini de kullandı.

NE YAPILMASI PLANLANIYORDU?


Otel alanlarının altı kat arttırılması öngörülen planda, yaz aylarında ziyatçi yoğunluğu nedeni ile alt yapının iflas etmesi ve Akyaka'daki trafik sorunu gözardı ediliyor. Ayrıca planlama yapılırken Büyükşehir Belediyesinin görüşü alınmaması da dikkat çekerken, trafik etüdü konusunda da bir çalışma bulunmuyor. Bölgenin 1. derece deprem bölgesi olduğu da dikkate alınmazken, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) çalışması da yapılmadı. Özel Proje Alanı olarak belirlenen Kermetur Sitesinin bulunduğu alana ise yapılacak yat limanını tamamlamak üzere oteller ve alışveriş merkezi inşa edilmesi planlanıyor. Mülkiyet hakları ellerinden alınan Kermetur Sitesi sakinleri ise kaderlerine terk ediliyor. Planda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sivil toplum örgütlerinin katkısı ile hazırlanan Gökova ÖÇKB Yönetim Planı da dikkate alınmazken, Revizyon Planı aynı zamanda birçok noktada Yönetim Planı ile çelişiyor. Planda kamusal ve doğal yaşam alanlarının betonlaşmasına yol açacak bir hızlı gelişme öngörülüyor.

 

kaynak:Gazeteduvar.com


18.11.2020 13:14:00